Onder een sluier "gevangen"
Door: Nicole
Blijf op de hoogte en volg Nicole
29 April 2010 | Iran, Yazd
Afijn midden in de nacht (uurtje of 4) doodmoe op bed geploft om de volgende dag direct in de bus te springen op weg naar Zanjan. Onderweg de eerst moskees bezocht en vooral veel in de bus gezeten. De wegen zijn hier prima te begaan. De chauffeur moet wel heeeel veeel controle posten af om steeds een stempel te halen. Zo kan de regering precies zien hoe lang hij heeft gereden en hoe hard. Te lang of te hard is direct een boete... ach zo zou het bij ons ook kunnen maar dan zou het fileleed nog groter worden:)
Ook de volgende dag zou een lange busdag worden. Op naar het super gastvrije koerdische gedeelte. Sanandaj zou aangedaan worden. Nu zijn de mensen daar mooi, heel mooi, en super gastvrij en vriendelijk. Alleen het personeel van het hotel... tja die wilde mij wel even oplichten met teruggeven van geld.. helaas dat heb ik reeds geleerd dus er werd even gereclameerd en hij wist precies waarvoor ik kwam.. heel bijzonder!
Een dagje door de stad gelopen. Veel bezienswaardigheden zijn er niet maar de sfeer is enorm. 's avonds heerlijk aan de waterpijp gezeten en terug via de snelweg... nou dat was echt geweldig lachen.. als ik het schrijf is er geen bal aan maar wij lagen dubbel. Er wordt trouwens onwijs veel gelachen wat hier eigenlijk ongebruikelijk is voor vrouwen. Maar ach toeristen worden redelijk vergeven met dat soort dingen...Laat ik het proberen.. je bent in een land waar vrouwen niet mogen uitdagen. Staan 3 meiden op een rij zich staande te houden op een randje van de snelweg met de konten achteruit... alle auto's langzamer rijden en toeteren, geweldig toch.
Na een dagje slenteren weer de bus om een geweldig dorp te gaan bezoeken waarin mooie huizen gerestaureerd zijn. Nou die huizen zijn onwijs mooi. Veel kitsch dat wel maar absoluut een bezoek waard. En spiegels... nou daar houden ze in Iran van!! Alle huizen zijn er mee behangen... Tja je kunt maar zien of je hoofddoek nog goed zit..
Na weer een busritje kwam ik uit in een klein geweldig mooi dorpje met 1 hotel wat tevens het enige restaurant was. Heel gezellig moet ik zeggen. 's ochtends het dorpje bezocht en daarna de bus in op weg naar Yazd. Een stad als een sprookje. Alle huizen zijn in de plaatsen die ik bezocht heb tot nu toe van leem. Volgens mij verdwijnen deze huizen heel snel als hier een stortbui zou vallen. Maar het is heet. Ik kan wel zeggen dat het hier in de zomer niet uit te houden zal zijn. Nu is het al zweten onder de de lange gewaden met hoofddoek dus....
Net een sportschool bezocht met een speciale voorstelling van een sport... met een soort kegels doen ze van allerlei oefeningen nou ik kan je vertellen... die mannen hebben geen hangende onderarmen:) Helaas weer alleen voor mannen... maar zo is alles hier. Vrouwen en mannen zijn echt gescheiden wat veel zaken betreft.
Maar de stad is geweldig. Leuke mensen, mooie moskeen enz. Ik kan wel zeggen dat de indruk van Iran overweldigend is! Een meer dan mooi land, super lieve, vriendelijke mensen (die allemaal tegen de regering zijn, oke degene die wij spreken en die spreken wat engels en zijn dus wat vooruitstrevender), heerlijk eten, warm en helaas lange kleren en hoofddoek. Al moet ik zeggen dat je er aan went. De hoofddoek mocht af in een van de hotels en dat voelt toch heel raar... maar wel heerlijk!! Men houdt hier enorm van picknicken. Nemen ze een uitklapbaar tentje mee en dan heerlijk eten en daarna een tukkie doen.. zou bij ons ook ingevoerd mogen worden.
Internet is hier niet altijd te vinden. Vandaag zowaar in een stoffig kantoor van een guesthouse van een Nederlander. Kan ik jullie toch even op de hoogte stellen dat ik het super heb hier en jullie je vooral geen zorgen hoeven te maken.
Salam!
29 April 2010 - 17:42
Marloes:
hee
Wat leuk, je bent weer op reis. Ben je überhaupt ooit thuis? Je hebt groot gelijk, lekker iets vd wereld zien.
Ik ga morgen, met broer & zijn gezin, voor 2 weken naar Orlando. Sun & fun! Hou je haaks, Marloes -
29 April 2010 - 18:53
Ria Rooderkerken:
Dag Nicole,
Fijn dat je weer door kon reizen. Leuk om je verslag te lezen. Ook hier hebben we een lekker temperatuurtje.
Geniet er ervan en tot ziens -
29 April 2010 - 19:28
Marlies:
Fijn om te lezen dat het goed met je gaat, ik had niet anders verwacht. Leuk om te lezen hoe je Iran en de mensen ervaart. Nog heel veel plezier en vooral blijven lachen. Ik heb ook vakantie en ga ervan genieten. Groetjes,Marlies -
30 April 2010 - 11:58
Senn & Sharon:
Ha Nicole,
Wat leuk om je verhaal te lezen! Super dat het tot nu toe zo geslaagd is. We zien graag foto's van jou in je gewaad!!
Geniet er nog van!
Liefs en een dikke kus van Sharon en Senn -
02 Mei 2010 - 18:11
Jenny:
He vrouwke, lees zojuist pas je verhaal! Zat eerder deze week wat "in de rats" omdat we nog niet van je vernomen hadden. Maar de sms deed goed hahaha!
Fijn om te lezen dat je het er zo naar je zin hebt!!
Geniet er maar van.
Liefs ik